Česta pitanja
1.Sanitarna iskaznica: tko i zašto mora imati taj dokument?
Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti zdravstveni nadzor nad kliconošama provodi se kod osoba zaposlenih u prometu i proizvodnji namirnica , zdravstvu, prosvjeti te osoba koje pružaju usluge njege pučanstvu( frizeri, pedikeri, kozmetičari, maseri ,njegovatelji….)- pregled obuhvaća fizikalni pregled pluća ,kože i sluznica i mikrobiološki pregled uzorka stolice na salmonele, šigele i kampilobakter.2.Neobavezna cijepljenja?
U Zavodu za javno zdravstvo možete se cijepiti i protiv bjesnoće, krpeljnog meningoencefalitisa, hepatitisa B, pneumokoka, trbušnog tifusa i gripe. Ta cjepiva nisu obavezna po kalendaru cijepljenja koji donosi Ministar zdravstva te osoba koja se želi cijepiti mora sama snositi troškove cijepljenja.3.TBC-danas
Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva Bacil tuberkuloze-mikroorganizam kojeg možemo naći svuda oko nas. U toku života naš imunološki sustav neprekidno se susreće s mnogim bakterijama i virusima pa tako i s bacilom tuberkuloze ali ne obolijevamo svaki put kada se dogodi takav susret. Najčešće bolest nastaje kad je naš imunološki sustav oslabljen nekom drugom bolešću ili stanjem(dijabetes, bubrežne bolesti ,anemija , bolesti pluća….) i lošim-rizičnim životnim navikama ( pušenje ,alkoholizam, ovisnost o drogama , poremećaji prehrane, loši radni i životni uvjeti).Izvor zaraze je bolesnik s plućnom ili tuberkulozom grkljana. Bacili se prenose kapljičnim putem( kapljice koje se izbacuju pri kašlju ,kihanju ili pjevanju). Bolest se prenosi nakon dugotrajnog uskog kontakta, često u obitelji ili u uskom prenapučenom smještaju.( domovi , vojarne).Plućna tuberkuloza je najčešća manifestacija bolesti , a rijetko se javlja i tuberkuloza bubrega ,limfnih čvorova, kosti, zglobova, kože ,oka, crijeva. Broj novih slučajeva godišnje u Zagorju je 35-42 prijavljenih češće kod muškaraca, a dobne skupine od 20-75 i više godina.
Danas tuberkuloza nije samo bolest» siromašnih», javlja se u svim dobnim skupinama i bez obzira na ekonomski standard.
4.Trovanje hranom ?
Na pragu ljetnih mjeseci opreza nikad dosta, jer se češće javljaju trovanja hranom poput salmoneloza .. Temperatura pogoduje razmnožavanju uzročnika u loše skladištenoj kontaminiranoj hrani.Salmoneloze su bolesti ljudi i životinja uzrokovane bakterijama roda Salmonella. Vrlo su rasprostranjene u prirodi i zbog svoje otpornosti mogu preživjeti izvan organizma domaćina,u vodi i na tlu zagađenom životinjskim i ljudskim izmetom. Salmonele mogu preživjeti i nekoliko sati na raznim predmetima. Osjetljive su na klor i na temperaturu 70oC. Najvažniji put prijenosa je konzumiranje zagađenih namirnica životinjskog podrijetla- jaja, proizvodi od jaja, mesa mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda bilo da hrana potječe od zaražene životinje ili je sekundarno kontaminirana( nehigijenski uvjeti skladištenja –izmet životinja ,miševa i štakora ili fekalno oralnim putem –prljave ruke bolesnika ili kliconoše koji sudjeluje u pripremanju namirnica, a ne provodi osnovne higijenske mjere –pranje ruku. Kućni ljubimci ,poput kornjača ,psića., mačića i sl. također mogu biti izvor zaraze, a osobito su tu izložena mala djeca.
Bolest počinje s zimicom, tresavicom proljevom, povraćanjem, visokom temperaturom 12-48 sati nakon konzumacije zagađene namirnice .Simptomi mogu trajati dotjedan dana teje kod blaže kliničke slike dovoljna rehidracija organizma – nadoknada tekućine, a samo kod osoba oslabljenog imuniteta bolest može imati teži oblik te je potrebno i liječenje u bolnici. Najvažnije preventivne mjere uz veterinarsku i sanitarnu kontrolu namirnica životinjskog podrijetla je pranje ruku prije pripremanja i konzumiranja hrane, dobra termička obrada hrane,osobito mesa i jaja, jelo nakon pripreme konzumirati ,a ne ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi, temeljito pranje voća i povrća koje se jede sirovo,čišćenje i dezinfekcija pribora , uređaja i prostora u kojima se hrana čuva ,skladišti ,priprema i uslužuje.
5.» NOVA GRIPA tip A »H1N1»
Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila 6. stupanj pandemije gripe jer se virus tipa A proširio i izazvao bolest na svim kontinentima .Za sada oboljeli imaju blažu kliničku sliku , a zbog nepotpunog znanja o novoj gripi potrebno je intenzivno epidemiološko, virusološko i kliničko praćenje zbog mogućnosti promjene virulencije virusnog uzročnika.U takvoj epidemiološkoj situaciji u zemlji se nastavljaju i revidiraju Planovi dogovoreni na razini Stožera i Povjerenstava za koordinaciju aktivnosti u izvanrednim epidemijskim stanjima.
U Krapinsko–zagorskoj županiji, Županijski stožer je provjerio svoje Planove za pandemiju: naglasak je stavljen na usku suradnju s primarnom zdravstvenom zaštitom jer su oni ti koji će zajedno s patronažom i epidemiološkom Službom Zavoda za javno zdravstvo raditi na organizaciji rješenja u slučaju velikog broja oboljelih što se očekuje u vrijeme pojave sezonske gripe( liječenje većine bolesnika , sudjelovanje u cijepljenju, dostave lijekova, savjetovanje i dr.)
Epidemiološka Služba Zavoda za javno zdravstvo intenzivno provodi epidemiološki nadzor nad pojavom gripe, analizira grupiranja i sudjeluje u seroepidemiološkom praćenju gripe,koordinira slanje uzoraka i prihvata virusološke analize uzoraka, promptno daje antivirusnu kemoprofilaksu bliskim kontaktima prvih slučajeva pandemijske gripe u zemlji,priprema se za distribuciju cjepiva i koordinaciju provedbe akcije cijepljenja od jeseni ove godine.